Op basis van persoonlijke ervaringen met de problemen van vluchtelingen in ons land hebben leden van ConnectingFriends in 2018 het initiatief genomen voor de Cirkel van Integratie. In maart 2024 is het plan voor integratie van vluchtelingen (zie hieronder) uitgebreid met het ‘Studiefonds Cirkel van Integratie’.
Doel ‘Studiefonds Cirkel van Integratie’
Het doel van het studiefonds is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling naar financiële onafhankelijkheid, met name (maar niet uitsluitend) van vrouwen van gezinnen van nieuwkomers in Nederland.
Waarom vrouwen? Vluchtelingen die een permanente verblijfstatus krijgen en de Nederlandse nationaliteit willen in de meeste gevallen een veilige en zinvolle toekomst voor zichzelf en voor hun kinderen. De kinderen krijgen de kans op school. De mannen komen relatief gemakkelijk aan een baan. Voor de vrouwen is dat moeilijker. Zodra een gezin uit de bijstand is door het inkomen van de vader, is er geen begeleiding en financiële ondersteuning meer voor de moeders om verder te integreren in de Nederlandse samenleving.
Samiha is zo’n vrouw. Zij wil aan het werk in de kinderopvang. Lees haar verhaal en lees meer over het studiefonds.
2018
Cirkel van Integratie: legalisering particuliere opvang
Het voorstel ‘Cirkel van Integratie’ van de Stichting ConnectingFriends aan Staatssecretaris Mark Harbers beoogt legalisering van particuliere hulp aan vluchtelingen, met als tegenprestatie van de overheid een verblijfsvergunning. (Document ‘Pilot‘)
Dit is de ‘deal’ die wij voorstellen. Een groep burgers vormt een Cirkel van Integratie rondom een in hun ogen kansrijke asielzoeker. Dit is een man of vrouw (of gezin) die zich openstelt voor sociaal contact met Nederlanders, de taal wil leren en aantoonbaar de motivatie en capaciteiten heeft om te integreren. In die situatie van persoonlijke, wederzijdse betrokkenheid dient de groep een gedetailleerd plan in bij de IND voor ‘adoptie’ (sociaal, financieel en praktisch) van de betreffende asielzoeker(s). De IND doet een veiligheidscheck. Bij een positieve uitslag is de tegenprestatie van de overheid een verblijfsvergunning, als ‘groen licht’ voor de Cirkel van Integratie.
Alle hulp vanuit politieke organisaties en de media waarderen wij zeer. Dit burgerinitiatief heeft draagvlak én bekendheid nodig om uit te groeien tot een waardevolle tweede stroom van opvang van vluchtelingen, naast de reguliere opvang door IND en COA.
Individuele burgers die het voorstel ondersteunen, nodigen wij van harte uit zich te melden via het contactformulier op deze website of als lid van ConnectingFriends.NET
Marian Stoppelenburg en Jan van Bon, initiatiefnemers ‘Cirkel van Integratie’
PS: Het voorstel aan Den Haag is geboren uit de persoonlijke ervaring in 2017-2018 met de Afghaanse broers Ahmad en Sayed. Lees ‘Het verhaal van Ahmad en Sayed‘.
Marian Stoppelenburg is genomineerd voor de ‘Vrouw in de Media Award 2018 voor de provincie Drenthe‘ vanwege haar inzet voor de invoering van de ‘Cirkel van Integratie’ in Nederland. Helaas heeft zij de prijs niet gewonnen. Heb jij een (digitaal) podium voor haar verhaal?
Open, lees en deel de twee brieven aan Mark Harbers over Navid (26) en Yonas (16) die door fouten bij de IND teruggestuurd worden naar Afghanistan.
Alle publicaties tot nu toe
Januari 2019: Nominatie Marian Stoppelenburg haalt de lokale voorpagina
Marian Stoppelenburg blij met nominatie. “Elke stem voor mij is een stem voor de Cirkel van Integratie“
September 2018: open brief aan Mark Harbers
Mei 2018
In Nieuwsbrief 102 van het sprekersbureau voor vrouwwlijke deskundigen, ZijSpreekt. maakt Marga Miltenburg melding van de ‘Cirkel van Integratie’. Zij verwijst in het korte item naar de uitzending op Radio 1 van 25 april en het artikel van 17 april in Dagblad Trouw.
02 mei 2018
In diverse regionale uitgaven van de NDC Mediagroep verschijnt het artikel ‘De Cirkel van Integratie als oplossing’. Lees meer hierover.
25 april 2018
Interview in Langs de Lijn en Omstreken op Radio 1, 21.30 uur, over het plan ‘Cirkel van Integratie’.
Beluister het gesprek tussen Renze Klamer, Jeroen Stomphorst, Jan van Bon, Marian Stoppelenburg en Sayed Hussaini.
Lees ook het achtergrondartikel bij het radio-interview.
19 april 2018
Seada Nourhussen, journalist bij Trouw, reageert op het artikel van haar collega, eerder die week. Ze lijkt niet te willen zien, dat haar doel hetzelfde is als dat van Jan en Marian. Jammer. De schrijver van het stuk in Trouw heeft uitgebreid gesproken met Sayed. Dat had Seada beter eerst even kunnen verifiëren bij haar collega.
17 april 2018
Wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, krijgt natuurlijk ook kritiek. Dat hoort er blijkbaar altijd bij. Bijvoorbeeld in de blog van ‘Eddy Veggie’ waarin hij Jan en Marian neerzet als naïeve ‘Linkse deugmensen’ uit Drenthe.
Eddy heeft het voorstel niet goed begrepen: de Cirkel van Integratie in Nederland is bedoeld voor vluchtelingen die al in ons land zijn, dus niet bedoeld om meer vluchtelingen naar Nederland te halen. Kritiek is prima, maar zorg dan wel dat je goed weet waar je op reageert.
17 april 2018
Artikel op pagina 8/9 van Dagblad Trouw: ‘Met vijf personen of gezinnen een vluchteling opvangen‘
5 april 2018
Uitzending op NPO2 van de reportage over het feest voor Sayed via het tv-programma ‘Van Harte’ van de EO.
26 maart 2018
Het Streeknieuws publiceert over het verzoek aan Staatssecretaris Harbers
21 maart 2018
Na een paar weken zwemles haalt Sayed direct zijn Diploma A. Een mooi onderdeel van de integratie.
13 maart 2018
De Krant komt met een verslag van het feest op de Achterstekamp op vrijdag 9 maart.
10 maart 2018
Dagblad van het Noorden, een feest met een serieus vervolgplan. Klik op de foto hieronder voor leesbaar formaat.
9 maart 2018
Persoonlijke ervaringen met de opvang van een jonge Afghaanse vluchteling hebben Marian Stoppelenburg en Jan van Bon geïnspireerd tot een voorstel voor Nederland: de introductie van de Cirkel van Integratie met als doel de particuliere opvang van vluchtelingen te legaliseren. Lees meer hierover…
Het voorstel aan Den Haag is geboren uit de persoonlijke ervaring in 2017-2018 met de Afghaanse broers Ahmad en Sayed. Lees ‘Het verhaal van Ahmad en Sayed‘.
Goed nieuws voor Sayed
Eind januari 2018 heeft Sayed tot zijn grote vreugde goed nieuws ontvangen van de IND. Hij mag toch in Nederland blijven. De IND geeft toe, dat de procedure rond zijn asielaanvraag niet goed is verlopen. Lees meer hierover in het Dagblad van het Noorden dd. 20-02-2018.
Marian Stoppelenburg en Jan van Bon presenteren op 9 maart 2018 hun plan voor de ‘Cirkel van Integratie’ om de ervaringen met Sayed te gebruiken om meer vluchtelingen te helpen die in een vergelijkbare situatie verkeren als Sayed. Lees meer over het plan van de Stichting ConnectingFriends.